فولاد سبز؛ اقتصادی هوشمندانه

حمیدرضا فولادگر؛ رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و اصل44 ادوار مجلس

فولاد یکی از مهم ترین صنایع برای رشد جوامع بشری به شمار می رود و پیش بینی می شود که تا 30 سال آینده تقاضای جهانی برای مصرف آن 50 درصد افزایش یابد. در ایران نیز با توجه به نیازهای روزافزون زیرساختی و توسعه صنعتی و از سرگیری برنامه های دولت برای توسعه این بخش، تقاضا برای تولید این محصول در کشور رو به افزایش است.

با عنایت به تاثیر فراوان تولید فولاد در ایجاد دی اکسید کربن و گازهای گلخانه ای ( بین 6 تا 7 درصد از کل انتشار گازهای گلخانه ای در سراسر جهان)، لزوم به کارگیری فناوری های مدرن، استفاده از انرژی تجدیدپذیر، بازیافت مواد و بهینه سازی فرآیندها جهت تولید فولاد سبز بیش از پیش مورد نیاز است.

این درحالی است که ایران با توجه به هزینه های بالای تولید و عدم دسترسی به دانش تولید فولاد سبز، هنوز وارد مراحل اجرای این پروژه، نشده است. بدیهی است با توجه به پتانسیل موجود در زمینه تولید فولاد و هم چنین کمبود منابع آبی و وضعیت اسفناک محیط زیست در کشور، تولید کنندگان فولاد ناگزیرند که در آینده نزدیک به این صنعت روی آورند.

از سوی دیگر تصمیم کشورهای صنعتی جهان مبنی بر حذف سوختهای فسیلی به عنوان منبع انرژی تولید فولاد، محدودیتهای تجاری متعددی را پیشروی تولیدکنندگان فولاد و فراورده های فولادی با انرژی فسیلی به همراه خواهد داشت.

قطعاً در حال حاضر، یکی از اصلی ترین چالش های کارخانه های فولادی در کشور وجود تحریم های بین المللی است که مانع دست یابی فولادسازان داخلی به ارتقای دانش تولید فولاد سبز گردیده است.

با توجه به پتانسیل موجود در زمینه تولید فولاد و هم چنین کمبود منابع آبی و وضعیت اسفناک محیط زیست در کشور، تولید کنندگان فولاد ناگزیرند که در آینده نزدیک به این صنعت روی آورند

نگاهی به تحولات آتی بازار فولاد

از سوی دیگر باید توجه داشت که یکی از مهم ترین معیارهای مهم توسعه یافتگی کشورها، میزان تولید و مصرف فولاد است که ایران با حدود 8/32 میلیون تن تولید فولاد در سال توانسته است در جایگاه دهم برترین کشورهای تولیدکننده فولاد جهان در سال 2024 قرار بگیرد.

اما متاسفانه عدم توجه کافی و مناسب به اصول توسعه پایدار، یعنی حفظ محیط زیست، منابع انرژی پایدار، تامین پایدار مواد اولیه و زیرساخت های حمل و نقل، این صنعت را با چالش های زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی مواجه نموده است که توجه ویژه جهت رفع این معضلات باید با قید فوریت در دستور کار قرار گیرد.

صنعت فولاد ایران با پتانسیل های بالایی که دارد، می تواند با اتخاذ رویکردهای مناسب و توجه به نوآوری، پایداری و همکاری های بین المللی، به یک صنعت پیشرو تبدیل شود. بی شک، موفقیت آینده صنعت فولاد ایران به توانایی آن در انطباق با تغییرات جهانی، استفاده از فناوری های نوین و پاسخگویی به نیازهای بازار بستگی دارد.

چه باید کرد؟

اغلب شرکت های تولیدی، با مشکلات فراوان تامین انرژی، هزینه های بالای اکتشاف و عدم وجود زیرساخت های مناسب ریلی و جاده ای جهت جابه جایی فولاد تولیدی مواجه بوده و به دلیل مشکلات تامین ارز، قادر به صادرات مناسب و ورود به بازارهای رقابتی بین المللی نیستند. خصوصی سازی این صنعت نیز به دلیل فراهم نبودن بستر مناسب، با موفقیت چندانی همراه نبوده است.

پیشنهاد می شود ساختار مناسب جهت انجام سرمایه گذاری های مناسب داخلی و خارجی فراهم گردیده و تعریف پروژه های مشترک همکاری با کشورهای صاحب فناوری و تعامل مناسب تولید کنندگان و ارگان های محیط زیستی در کشور به نحو مطلوب در اولویت قرار گیرد

لذا پیشنهاد می شود ساختار مناسب جهت انجام سرمایه گذاری های مناسب داخلی و خارجی فراهم گردیده و تعریف پروژه های مشترک همکاری با کشورهای صاحب فناوری و تعامل مناسب تولید کنندگان و ارگان های محیط زیستی در کشور به نحو مطلوب در اولویت قرار گیرد.

ضمناً لزوم ایجاد یک مرکز تحقیقاتی با حضور نمایندگان کشورهای پیشرو در زمینه تولید فولاد سبز و بهره مندی از کمک های فنی و مشورتی سازمان های تخصصی بین المللی و ایجاد شورای راهبری تولید فولاد سبز با حضور مسئولین ذی صلاح حاکمیت و بخش های خصوصی و همچنین نهادهای ذیربط بین المللی (نظیر یونیدو) جهت تعریف و راه اندازی پروژه اصلاح تولید فولاد و چرخش به سمت تولید فولاد سبز، مورد تاکید است.

قطعاً حمایت و نظارت های شایسته مجلس محترم در زمینه اجرای صحیح قوانین مرتبط با این حوزه و تخصیص درخور بودجه های سالانه کشور به این مهم، می تواند نقش به سزایی در جهت توسعه صنعت فولاد و ارتقاء شاخص های زیست محیطی و نهایتاً دستیابی به اهداف توسعه پایدار در کشور ایفا نماید.

خوشبختانه تکالیفی در برنامه هفتم توسعه به منظور توسعه صنعت فولاد به ظرفیت 60 میلیون تن در سال و ارتقای شاخص های زیست محیطی این صنعت مدنظر قرار گرفته است که اجرای آنها از سوی دولت محترم، نتایج خوبی به همراه خواهد داشت.

برچسب ها بازار فولاد تولید فولاد حمیدرضا فولادگر سرمقاله

نظرات

captcha